loading

Jaką mieszankę kawy Carraro 1927 wybrać do Swojego biura?

Skład kawy

Skład to nic innego jak stosunek rodzajów kawy w danej mieszance w celu uzyskania odpowiednich i indywidualnych profili sensorycznych naparu. Najczęściej używane rodzaje kawy to Arabica i Robusta. 

Zawartość kofeiny

Za zawartość kofeiny w naparze odpowiada kilka czynników. Przede wszystkim ilość Robusty w danej mieszance kawy, stopień palenia w tym wypadku cielistość a także czas ekstrakcji. Przez czas ekstrakcji rozumiemy czas i ilość wody, której poddana jest jedna porcja zmielonej kawy.

Aromat kawy

Parametr ten określa bogactwo oraz różnorodność wyczuwalnych zapachów powstałych olejków eterycznych podczas odpowiedniego stopnia palenia dla dobranych ziaren w konkretnej mieszance kawy.

Kawy Vergnano 1882 zawierają do 800 różnych olejków eterycznych wyczuwalnych również dzięki smakowi oraz cielistości czyli body naparu.

Cielistość kawy, Body czy Ciało

Polega na fizycznym odczuciu gęstości napoju poprzez pocieranie języka o podniebienie inaczej mówiąc im kawa bardziej tłusta tym intensywniej i dłużej wyczuwalna na języku.

Wpływ na body naparu mają dwa czynniki:

1. Stopień wypalenia ziarna – zielone (kawa nie wypalona), jasne, średnie, średnio ciemne, bardzo ciemne,

2. Sposób czy metoda zaparzania naparu (np: przelewowa czy ciśnieniowa) – od tego zależy ile tłuszczów przenoszących smak ze świeżo zmielonej kawy przeniknie do napoju. Im dłuższa ekstrakcja tym cięższe Ciało.

Słodycz kawy

Jeden z pięciu głównych smaków naparu obok takich jak gorzki, cierpki, słony, kwaskowaty (owocowy) ale nie kwaśny. Co ciekawe w kawie możemy wyczuć każdy z tych smaków w różnych proporcjach. Wpływ na te odczucia smakowe poza stopniem wypalenia ziarna oraz metody czy sposobu zaparzania ma głównie rodzaj kawy (arabica lub robusta), ich stosunek w danej mieszance a także kraj pochodzenia i warunki zewnętrzne w jakich rosną krzewy kawowca.

Intensywność kawy

Inaczej „moc smaku”. Wpływ na intensywność smaku kawy ma rodzaj napoju. Oczywiste jest, iż mniej płynu w naparze tym napój będzie mocniejszy oraz intensywniejszy w smaku. Włoskie espresso będzie tu prawidłowym wyznacznikiem tego parametru z profilu sensorycznego kawy. Również większa zawartość Robusty w mieszance wpłynie na mocniejsze odczucia intensywności smaku.

Okrągłość kawy

To podsumowanie naparu jako całości. Zbiór wyżej wymienionych cech, określających kombinację smaków oraz aromatów. Parametr profilu sensorycznego uwzględniający metody zaparzania kawy, proces mielenia kawy, urządzenia zaparzającego oraz baristy.

kawa carraro 1927 globo rosso kawa w pracy

Caffe’ Carraro 1927 Globo Rosso

Kawa mocna, średnio palona z większą zawartością kofeiny. Idealna dla osób które lubią mocne stawiające na nogi espresso o intensywnym, kremowym smaku. 

ARABICA

30%

KOFEINA

40%

AROMAT

80%

CIELISTOŚĆ

100%

SŁODYCZ

40%

INTENSYWNOŚĆ

60%

OKRĄGŁOŚĆ

80%

Caffe’ Carraro 1927 Globo Verde  

Mieszanka ziaren zaprojektowana w taki sposób aby uzyskać jednocześnie delikatną i pobudzającą ciało kawę. Jest mieszanką kaw uzyskaną przez wyważone połączenie robusty i arabiki.

ARABICA

50%

KOFEINA

50%

AROMAT

60%

CIELISTOŚĆ

60%

SŁODYCZ

60%

INTENSYWNOŚĆ

60%

OKRĄGŁOŚĆ

80%
kawa carraro 1927 globo verde kawa w pracy
kawa carraro 1927 super bar kawa w pracy

Caffe’ Carraro 1927 Super Bar

Ta mieszanka została stworzona dla kawosza, który szuka wyraźnej, mocnej kawy o pełnym, harmonijnym body, intensywnym zapachu palenia, mocnej, zwartej i gęstej cremie. Długi i okrągły posmak zostawia przyjemną nutę palenia.

ARABICA

80%

KOFEINA

60%

AROMAT

80%

CIELISTOŚĆ

60%

SŁODYCZ

80%

INTENSYWNOŚĆ

60%

OKRĄGŁOŚĆ

80%

Caffe’ Vergnano  900 Novecento Espresso Dolce  

Jedna z najciekawszych kaw ziarnistych Caffe’ Vergnano 1882 dzięki Arabice z Ameryki oraz Afryki. Jasne palenie zapewnia niską ilość kofeiny, owocowy aromat oraz delikatnie cytrusowy posmak. Popularna wśród doświadczonych kawoszy i nieodłączna w trakcie spotkań biznesowych. 

ARABICA

90%

KOFEINA

50%

AROMAT

100%

CIELISTOŚĆ

60%

SŁODYCZ

100%

INTENSYWNOŚĆ

60%

OKRĄGŁOŚĆ

80%
caffe vergnano 1882 900 novecento espresso dolce kawa w pracy
caffe vergnano 1882 1000 100% arabica mille espresso extra dolce kawa w pracy

Caffe’ Vergnano 1000 Mille Espresso Extra Dolce

100% zawartość średnio palonej Arabici ze środkowej Ameryki zapewnia bardzo pobudzający kwiatowy aromat, który uzupełnia tu niską zawartość kofeiny. Dzięki temu nie ma ryzyka nadmiernego pobudzenia. Pozostaje tylko przyjemność z picia naparu również w postaci kaw mlecznych.

ARABICA

100%

KOFEINA

50%

AROMAT

100%

CIELISTOŚĆ

60%

SŁODYCZ

100%

INTENSYWNOŚĆ

40%

OKRĄGŁOŚĆ

60%

Skąd pochodzą Nasze ziarna?

Kolumbia

Kolumbia

Carraro 1927 Globo Verde

Gwatemala

Carraro 1927 Globo Verde

Mozambik

Carraro 1927 Globo Rosso

Indie

Carraro 1927 Globo Rosso

Wenezuela

Carraro 1927 Globo Rosso

Brazylia

Carraro 1927 Globo Verde

Brazylia

Carraro 1927 Globo Rosso

Peru

Carraro 1927 Globo Verde

Carraro 1927 Globo Rosso

Kongo

Carraro 1927 Globo Rosso